top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Reşad Çiçek

Anonim Şirket Ve Kooperatiflerde Daimi Avukatla Çalışma Zorunluluğu

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 329. Maddesi ile değiştirilen 35/III Madde düzenlemesinde, bazı anonim şirketler ile yapı kooperatiflerine sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.


Kuralın herkesin kendi adli ve hukuki işlerini takip edebilmesi olmakla birlikte, tek bir konuda istisnai bir durum vardır. Bu istisnaya göre, bazı şirketlerin mutlaka sürekli olarak avukat ile çalışması gerekmektedir.


Hangi Anonim Şirketler & Yapı Kooperatifleri Sözleşmeli Avukat Bulundurmak Zorundadır?


1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun (“Kanun”) 35. maddesinin 3. fıkrası uyarınca herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Aynı madde uyarınca, esas sermayesi 250.000 TL’nin üzerinde olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.


Esas sermaye miktarı (50.000x5=)250.000-TL ve üzerinde olan anonim şirketler sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadırlar. Bu zorunluluk, kuruluş esas sermayesi 250.000-TL ve üzeri olan anonim şirketlerde şirketin tüzel kişilik kazanması ile birlikte (TTK md. 355/f.1) doğar.


Kuruluş esas sermayesi 250.000-TL’nin altında olmakla birlikte sermaye artırımı sonrasında esas sermaye miktarı 250.000-TL ve üzerine çıkan anonim şirketlerde ise, sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu, sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararının ticaret siciline tescil ettirildiği anda (TTK md. 456/f.4, md. 355/f.1) doğar.


Kanun’un bu maddesi emredici olup, aykırılığın ciddi yaptırımları vardır. Kanun, bu kurala aykırı davranmanın yaptırımını idari para cezası olarak belirlemiştir.

Şirketlerin veya kooperatiflerin avukat bulundurma zorunluluğunu ihlali halinde, Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilecektir.


17 görüntüleme

Comments


bottom of page